25.3.2020 B12-vitamiinien puutostilat

Vitamiinit, jotka tukevat jaksamista

Väsyttää, uuvuttaa, rasittaa. Pirteyttä ei suoraan saa purkista, mutta riittävä määrä oikeita vitamiineja saattaa auttaa ja antaa tukea arjen kiireeseen. Satsaa varsinkin B- ja C-vitamiineihin, sillä ne auttavat mm. vähentämään väsymystä.

B12-vitamiini eli kobalamiini

B12-vitamiini on aivoille ja hermostolle välttämätön vitamiini, jonka pitkään jatkunut puutos näyttäytyy monenlaisina oireina, kuten esim. anemiana, väsymyksenä ja lihasheikkoutena. Väsymyksen välttelijän kannattaa siis varmistaa B12-vitamiinin saanti.

Väsymystä ja uupumusta torjuvaa B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta, kalasta ja maitotuotteista, joten varsinkin vegaanien tulisi nauttia päivittäin B12-vitamiinilisää.

Elimistö pystyy myös varastoimaan vesiliukoista B12- vitamiinia maksaan ja useisiin lihaksiin; tämä erottaa B12-vitamiinin muista B-ryhmän vitamiineista. Maksavarastot pitävät yllä B12-vitamiinipitoisuutta vielä siinäkin vaiheessa, kun vitamiinia ei saada tarpeeksi ruoasta. Ne eivät kuitenkaan riitä loputtomiin.

B1-vitamiini eli tiamiini

Tiamiini on tärkeä hyvinvoinnin rakennuspalikka: tiamiini eli B1-vitamiini vaikuttaa aivojen toimintaan ja auttaa ylläpitämään psykologisia toimintoja. Sitä saa varsinkin lihasta, kalasta, täysjyväviljasta ja pähkinöistä.

Tiamiinin riittämätön saanti tai huono hyväksikäytettävyys ilmenee usein epämääräisesti mm. väsymyksenä, univaikeuksina, keskittymiskyvyn puutteena, kovana vatsana sekä ruokahaluttomuutena.

Muut B-ryhmän vitamiinit: B3-vitamiini eli niasiini ja B6-vitamiini eli pyridoksiini

B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia eivätkä siksi varastoidu pitkäaikaisesti elimistöön B12-vitamiinia lukuun ottamatta.  Sen vuoksi muita B-ryhmän vitamiineja tulisi saada ruokavaliosta tasaisesti. Hyviä B3- ja B6-vitamiinien lähteitä ovat esimerkiksi liha, sisäelimet ja täysjyvävilja.

Muiden B-ryhmän vitamiinien tavoin B3-vitamiini ja B6-vitamiini auttavat vähentämään väsymystä ja edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa.

B9 vitamiini eli foolihappo

Tiesitkö, että B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan folaatin (ravinnossa esiintyvä muoto) ja foolihapon (vitamiinivalmisteissa oleva muoto eli B9-vitamiini) puute voi olla myös yhtenä syynä anemiaa? Suomalaiset saavat tutkitusti ravinnosta liian vähän folaattia – parhaita folaatin lähteitä ravinnosta ovat maksa, tummanvihreät lehtivihannekset ja palkokasvit. Foolihapon saantiin kannattaa kiinnittää myös erityistä huomiota varsinkin raskausaikana sikiön normaalin kehityksen kannalta.

Foolihappo auttaa myös vähentämään uupumusta ja ylläpitämään normaaleja psykologisia toimintoja.

Biotiini

Biotiinia saa ravinnosta mm. viljatuotteista (kaura), maksasta, munankeltuaisista ja maapähkinöistä.  Biotiini tunnetaan yleisesti ihon ja hiusten hyvinvoinnin ja uudistumisen edistäjänä.

Tämän lisäksi sillä on myös tärkeä rooli  solujen normaalin toiminnan, kasvun ja kehityksen tukemisessa eli se edistää elimistön energia-aineenvaihduntaa.

C-vitamiini

C-vitamiinin nauttiminen auttaa vähentämään väsymystä itsessäänkin, mutta lisäksi se suojaa raudanpuuteanemialta ja uupumukselta, joka ei lepäämällä hellitä. Vähäinen C-vitamiinin saanti saa raudan imeytymään elimistöön heikommin. Päivittäin kannattaa siis napsia kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

MULTI-FI-00002-7-20

Tutustu Betolvex Strong B12-vitamiiniin

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.