28.6.2022 Vitamiinit ja ravintolisät

Väsyttääkö pelkkä ajatus pimenevistä illoista? Kokeile näitä vinkkejä.

Jopa viidesosa suomalaisista kokee syysväsymystä, joka vaikuttaa elämään pimeänä vuodenaikana. Keräsimme artikkeliin vinkkejä, joilla voit helpottaa oloa syksyn tullen.

Kun päivät lyhenevät ja luonnonvalon määrä vähenee, moni huomaa muutoksia kehossa ja mielessä. Valon määrän vaihtelusta johtuva reaktio on luonnollista, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Oloa voi kuitenkin helpottaa pitämällä huolta arjen perusasioista.

Huolehdi palautumisesta

Väsyneenä keskittymiskyky herpaantuu herkemmin ja siksi on tärkeää tauottaa työtä. Jos mahdollista, työpäivästä kannattaa järjestää mahdollisimman huokoinen.

Työpäivän aikana on hyvä pitää lounas –ja kahvitauot ja mahdollisuuksien mukaan myös mikrotaukoja, eli lyhyitä, esimerkiksi 30 sekunnin tai parin minuutin pausseja. Palautuminen päivän aikana keventää päivän kuormitusta illalla.

Muista liikkua

Pimeänä vuodenaikana sohva tuntuu houkuttelevalta, mutta siitä huolimatta on tärkeää ylläpitää terveellisiä elämäntapoja. Liikunta auttaa nukkumaan paremmin ja keventää stressiä.

Syö monipuolisesti

Terveellinen ja ravinteikas ruoka toimii elimistön polttoaineena, joten muista syödä monipuolisesti ja lautasmallia noudatellen. Rasvainen ja makea saattaa pimeänä aikana houkuttaa tavallista enemmän, mutta niistä saatava hyvän olon tunne ei kuitenkaan kestä kovin kauan.

Nauti valoisista hetkistä

Jos mahdollista, niin altista itsesi luonnonvalolle niin paljon kuin mahdollista.
Kun luonnonvalon määrä vähenee, voi valosta nauttia myös kirkasvalolampun avulla. Osaa ihmisistä kirkasvalolampun käyttö etenkin aamuisin voi auttaa.

Pidä yhteyttä läheisiin

Sosiaaliset suhteet tukevat henkistä hyvinvointia, joka on merkittävä osa kokonaisvaltaista terveyttä. Yhteydenpito ystäviin ja sukulaisiin virkistää pimenevien päivien keskellä.

Nuku enemmän

Syysväsymyksestä kärsivä kokee, ettei uni virkistä samalla tavalla kuin ennen. Väsymys voi vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn.

Unentarpeen lisääntyessä on syytä nukkua riittävästi, jopa enemmän kuin tavallisesti. Väsyneenä kannattaakin mennä aikaisemmin nukkumaan, jotta unta saa enemmän.

Ole armollinen itsellesi

Pimeyden aiheuttama väsymys on normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Päivät ja kuukaudet ovat erilaisia ja oman olon vaihtelu kuuluu tavalliseen elämään.

Syksystä ja pimeästä vuodenajasta voi myös nauttia. Välillä on hyvä sallia itselleen lepohetkiä, jolloin sytyttää kynttilät palamaan ja kääriytyy torkkupeittoon nauttimaan hetkestä.

MULTI-FI-00748-6-22