10.6.2021 Vitamiinit ja ravintolisät

Folaatti ja foolihappo – mihin niitä tarvitaan?

Folaatti on elintärkeä vitamiini ja foolihappo on sen synteettinen muoto. Erityisen tärkeää folaatin saanti on raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville.

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, johon joskus viitataan myös B9-vitamiinina. Foolihappo puolestaan on folaattia vastaava synteettinen vitamiini, jota on vitamiinivalmisteissa ja ravintolisissä.

Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan folaattia tai foolihappoa, joten se on saatava ravinnosta tai ravintolisänä. Vesiliukoinen folaatti ei juuri varastoidu elimistöön.

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan yli neljäsosa suomalaisista saa liian vähän folaattia. Aikuisen päivittäinen folaatin saantisuositus on 300 mikrogrammaa.

Mikä on folaatin tehtävä?

Folaatti on elintärkeä vitamiini, jolla on monia tehtäviä elimistössä. Se osallistuu esimerkiksi solujen jakautumiseen ja edistää normaalia veren muodostumista. Lisäksi se edistää immuunijärjestelmän toimintaa sekä tavanomaisia psykologisia toimintoja, ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Folaatin ja foolihapon saanti on erityisen tärkeää raskaana

Erityisen tärkeää folaatin saanti on raskaana olevalle ja raskautta suunnitteleville, sillä folaatti edistää raskauden aikaista kudosten kasvua. Hedelmällisessä iässä oleville naisille folaatin saantisuositus on 400 μg/vrk. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositus on 500 μg/vrk.

Folaattia saa kasviksista ja viljoista

Eniten folaattia suomalaiset saavat kasviksista ja viljoista. Hyviä folaatin lähteitä ovat vihreät kasvikset, kuten pinaatti ja parsakaali, sekä hedelmät, marjat ja täysvilja. Myös pavuissa ja maksassa on runsaasti folaattia. Kuumennuksessa osa folaatista hajoaa, joten kasviksia kannattaa nauttia myös kypsentämättöminä. Parhaiten folaattia saa, kun syö monipuolisesti erilaisia kasviksia marjoja, papuja ja viljoja.

Ruoasta folaattia ei voi saada liikaa, mutta ravitsemussuositusten mukaan foolihapon turvallisen saannin raja aikuisella on 1 000 mikrogrammaa päivässä.

EU-komission hyväksymät terveysväittämät – foolihappo (B9-vitamiini)

  • edistää raskauden aikaista kudosten kasvua
  • edistää normaalia aminohapposynteesiä
  • edistää normaalia veren muodostumista
  • edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Apteekissa on saatavilla foolihappoa ja muita B-ryhmän vitamiineja sisältäviä valmisteita eri muodoissa. Ravintolisät eivät korvaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota eivätkä terveitä elämäntapoja.

MULTI-FI-00390-04-23