B12-vitamiinin puutos näkyy monesti myös hermostollisina oireina, joita ovat esim.:
- lihasheikkous ja tuntohäiriöt, kuten esimerkiksi raajojen pistely ja puutuminen
- muistihäiriöt
- henkisen ja fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen, masennus
Jos siis huomaat häiriöitä keskittymiskyvyssä tai muistissa, voi syynä olla B12-vitamiinin puute.
Useimmiten lääkäri osaa epäillä B12-vitamiinin puutosta anemian tai hermostollisten oireiden perusteella. Tällöin voidaan verikokeilla selvittää B12-vitamiinitasot ja mahdollisesti sulkea pois muita sairauksia.
Mistä B12-vitamiinin puutos voi johtua?
B12-vitamiinin puutos voi johtua monesta eri syystä:
- B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee ikääntymisen myötä.
- Myös kasvissyöjille ja erityisesti vegaaneille päivittäinen B12-vitamiinilisä ruokavaliossa on erittäin tärkeä, sillä B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta.
- Lisäksi B12-vitamiinin imeytymisen tiedetään heikentyvän metformiinia käyttävillä 2-tyypin diabeetikoilla.
- Monien lääkeaineiden tiedetään vaikuttavan B12-vitamiinin imeytymiseen. Näistä tutuimpia mahan happamuuden säätelyyn vaikuttavat protonipumpun estäjät, kuten omepratsoli ja esomepratsoli. Myös tietyt sairaudet kuten keliakia ja Chrohnin tauti voi olla B12-vitamiinin puutoksen taustalla.
Voiko B12-vitamiinin puutosta ennaltaehkäistä?
B12-vitamiinin puutosta voi ehkäistä monipuolisella ruokavaliolla ja terveillä elämäntavoilla sekä vitamiinilisällä. Puutostilan diagnosointi ja hoitosuunnitelma tulee tehdä aina lääkärin toimesta. Todettu puutos pyritään korjaamaan B12-vitamiinilisällä, joka annostellaan tabletteina tai pistoksina. Jos B12-vitamiinin saanti ravinnosta on riittämätön, suositellaan tablettihoidon aloittamista. Koska B12-vitamiini on vesiliukoinen, sen liikasaannista ei ole tiettävästi haittaa.
Alla olevalta videolta saat runsaasti tietoa B12-vitamiinista ja sen puutosoireista. Katso video!