14.10.2020 Flunssa ja kuume

Kurkkukipuun on monta syytä – tarkista, milloin on lähdettävä lääkäriin

Yleisin kurkkukivun syy on tavallinen viruksen aiheuttama flunssa. Kipeä ja karhea kurkku voi kuitenkin johtua myös nielutulehduksesta, tulehtuneesta kilpirauhasesta tai esimerkiksi kurkkupaiseesta. Silloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Hengitys vihloo kurkkua ja nieleminen sattuu. Kurkkukipu on ikävä oire, joka liittyy moneen bakteeri- tai virustautiin, kuten flunssaan, mononukleoosiin tai angiinaan, jotka tulehduttavat nielun. Toisinaan syynä on esimerkiksi tupakan tai pölyn aiheuttama ärsytys kurkussa. Miten kurkkukivun aiheuttajan voi tunnistaa?

Flunssa aristaa kurkkua

Usein kurkkukivun syynä on tavallinen hengitystieviruksen aiheuttama tulehdus eli flunssa, joka on oireiltaan lievä ja paranee itsestään. Flunssan oireet alkavat usein kurkkukipuna.

Virusperäisen flunssan tunnistaa usein muista oireista: samaan aikaan voi esiintyä yskää, nuhaa, äänen käheyttä tai vatsaoireita. Kurkkukipu voi myös säteillä korviin saakka.

Vaikka flunssa itsessään ei aiheuttaisi kurkkukipua, se voi syntyä flunssaan kuuluvan nuhan myötä. Tukkoinen nenä pakottaa hengittämään suun kautta, jolloin hengittäminen kuivattaa kurkkua ja aiheuttaa kipua.

Mononukleoosi eli pusutauti saa imusolmukkeet turpoamaan

Mononukleoosi on viruksen aiheuttama kuumetauti, johon aikuisilla liittyy usein nielurisatulehdus ja imusolmukkeiden suureneminen. Virus leviää syljen välityksellä, mistä johtuu taudin kutsumanimi pusutauti.

Pusutaudin oireisiin kuuluvat mm. nielussa näkyvät peitteet sekä kova kipu kurkun alueella, korkea kuume ja turvonneet imusolmukkeet. Oireita voi lievittää apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä.

Mononukleoosi paranee suhteellisen hitaasti ja kuumeilu voi jatkua jopa yli kuukauden.

Angiina: kova kurkkukipu ja peitteet nielussa

Angiina on tavallisesti A-streptokokkibakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Angiinan oireet ovat voimakkaan kurkkukivun lisäksi kuume ja valkoiset peitteet nielurisoissa. Tyypillistä angiinassa on, ettei tautiin liity muita flunssaoireita.

Angiina todetaan nieluviljelyllä ja hoidoksi määrätään usein antibioottikuuri. Angiina kestää yleensä viikon verran, mutta oireet alkavat helpottaa jo muutamassa päivässä.

Kilpirauhasen tulehdus jomottaa kaulan alaosassa

Pitkäaikainen kipu kaulan alaosassa tai leukaperissä voi johtua myös kilpirauhasen tulehduksesta. Tulehduksen syytä ei tunneta, mutta aiheuttajaksi epäillään viruksia.

Tulehduksen oireita ovat kilpirauhasen seudun eli kaulan alaosan arkuus ja särky. Kipu voi säteillä myös leukaperiin ja korviin. Toisinaan tulehdukseen liittyy myös kuumetta. Lääkärissä on syytä käydä oireidenmukaisen hoidon varmistamiseksi.

Kurkkupaise vaatii aina lääkärinhoitoa

Kurkkupaise on bakteerien aiheuttama nielutulehdus, joka kehittyy usein angiinan jälkitautina. Kurkkupaiseen oire on usein voimakas ja toispuolinen kurkkukipu, joka vaikeuttaa nielemistä. Kipu voi myös heijastua saman puolen korvaan. Paiseen vuoksi nielu myös turpoaa, mikä aiheuttaa usein puheen puuroutumista. Kurkkupaiseen vuoksi tulee aina hakeutua lääkäriin hoidon varmistamiseksi.

Tupakka, kemikaalit ja lihasjännitys kipeyttävät kurkun

Myös stressi tai jännittäminen saa kurkunpäätä ympäröivät lihakset kiristymään, mikä voi aiheuttaa kipua ja palan tunnetta kurkussa. Vaivaa voi helpottaa pyrkimällä vähentämään stressiä esimerkiksi rentoutusharjoituksilla. Kurkkukipua voi aiheuttaa myös mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä, kuten tupakka, pöly tai erilaiset kemikaalit sekä limakalvojen kuivuminen.

Lievitystä kurkkukivun oireisiin löytyy apteekista

Eri syistä johtuvaa kurkkukivun oireita voi lievittää apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä, esimerkiksi särkylääkkeillä tai äkillistä kurkkukipua helpottavilla imeskelytableteilla. Muista aina kysyä farmaseutilta opastusta sopivan valmisteen valintaan sekä itsehoitolääkkeiden turvalliseen käyttöön liittyen.

Milloin kurkkukivun vuoksi on mentävä lääkäriin?

Usein kurkkukipu on osa tavallista flunssaa, mutta toisinaan lääkärin apu on tarpeen. Erityisen kova, äkillinen, toispuoleinen tai esimerkiksi hengitystä vaikeuttava kurkkukipu on syy lähteä lääkäriin.

Lääkäriaika on syytä varata, jos:

  • Kurkkukipu on kovaa ja kuume nousee ilman muita selkeitä flunssan oireita.
  • Kurkkukipu vaikeuttaa hengittämistä.
  • Yleiskunto heikkenee rajusti.
  • Suun avaaminen on vaikeaa.
  • Puhe puuroutuu.
  • Kipu korostuu toiselle puolelle kurkkua.

 

MULTI-FI-00083-10-22