11.1.2024 Vertaistarinat

Miten pysyä liikkeessä kroonisesta migreenistä huolimatta?

Krooninen migreeni voi rajoittaa liikuntaa, mutta ei ole sen este. Lue, miten Lilli pitää kiinni liikunnallisesta elämäntavasta kroonisesta migreenistä huolimatta.

Lilli on kilpaillut tenniksessä lähes koko elämänsä. Vuosien ajan liikunta ja kilpailu muodostivat merkittävän osan hänen identiteettiään. Kroonisen migreenin takia hän ei voi enää urheilla yhtä kunnianhimoisesti kuin aiemmin.

”Aina kun harrastan kohtalaisen intensiivistä liikuntaa, saan välittömästi migreenin. Vaikka tekisin vain pari haarahyppyä, saatan päätyä sängyn pohjalle päiväkausiksi.”

Jopa juoksulenkillä käyminen voi laukaista migreenin. Lillin edellisestä lenkistä onkin kulunut jo kolme vuotta, sillä viimeksi hän päätyi lepäämään sängyn pohjalle kahdeksi päiväksi.

”Vaikka ensimmäiset juoksuaskeleet tuntuivat mukavilta, alkava migreeni muistutti nopeasti siitä, ettei tällaisten asioiden tekeminen ole enää mahdollista”, hän kertoo.

Lilli on ajan mittaan löytänyt tapoja olla mahdollisimman aktiivinen migreenin asettamissa rajoissa. Nyt hän haluaa jakaa omat vinkkinsä muille migreeniä sairastaville, joiden avulla hän itse yrittää pysyä hyvässä kunnossa ja terveenä.

Harrasta rauhallista joogaa tai pilatesta

Hidastempoinen jooga ja pilates mahdollistavat liikunnan ilman liikaa rasitusta. Lilli kertoo pitävänsä erityisesti hot joogasta, joka järjestetään kuumassa, tuoksuttomin kynttilöin valaistussa tilassa.

”Tuntuu aivan siltä, että olisin huoneessa yksin. Lämmitetty huone saa myös tuntumaan siltä, että hikoilen kaikki kuona-aineet ulos kehostani, vaikka en tee intensiivistä treeniä.”

Hänen on kuitenkin oltava varovainen asennoissa, joissa ollaan pää alaspäin, sillä ne voivat laukaista migreenin. Hän kertoo ottavansa lapsen lepoasennon tai juovansa siemauksen vettä näiden asentojen sijasta.

Toinen Lillin suosikkilaji on pilates reformer-laitteella, jonka jousivastukset tehostavat liikkeitä. Tunnit ovat hidastempoisia, eikä niillä tarvitse olla paljoakaan seisoma- ja istuma-asennossa, vaan osan tunnista voi maata reformerilla.

Pysy aktiivisena hyötyliikunnan keinoin

Lilli suosittelee pysymään mahdollisimman aktiivisena. Aina kun mahdollista hän valitsee liikunnallisen tavan tehdä asioita – käyttää esimerkiksi portaita hissien tai liukuportaiden sijaan.

”Yritän työpäivän aikana seistä suuremmissa palavereissa huoneen takaosassa, ja työpisteelläni hyödynnän seisomatyöpöytääni. Pienetkin asiat merkitsevät.”

Lilli pyrkii kävelemään mahdollisimman paljon päivän aikana. Hän kävelee töihin, tapaamisiin ja harrastuksiin, joten kävelyä kertyy joka päivä vähintään tunnin verran.

“Kävely on minulle helpoin tapa saada liikuntaa ja päästä määränpäähän ilman, että liikkuminen laukaisee lisäkipuja.”

Vaikka Lilli haluaisi päästä edelleen kilpailemaan tenniksessä, se ei ole hänelle enää mahdollista. Kokonaan lajista ei ole tarvinnut kuitenkaan luopua. Hän voi mahdollisuuksien mukaan käydä kevyesti ystävien kanssa pelaamassa tai hiomassa lyöntejään.

”Jos migreeni alkaa, voin helposti lopettaa pelin kesken”, Lilli toteaa.

Artikkeli on käännetty Teva Pharmaceuticalsin englanninkielisestä alkuperäisartikkelista.

Huomaa: Esitetyt tiedot eivät ole tarkoitettu erityisohjeiksi migreenioireiden hallintaan tai uusien liikuntaohjelmien aloittamiseen minkään sairauden kanssa. Ota yhteyttä ammattilaiseen, joka voi soveltaa parhaita käytäntöjä ja asianmukaisia resursseja tilanteeseesi.

MULTI-FI-01202-12-2023