14.12.2021 Kuivat silmät

Onko sinulla kuivat silmät? Asiantuntija kertoo, mikä avuksi

Silmien kuivuus voi johtua monesta syystä ja oireiden tunnistaminen on toisinaan haastavaa. Usein silmiä saattaa luulla vain herkiksi, kun kyse onkin kuivasilmäisyydestä. Lue tästä asiantuntijan vinkit kuivien silmien tunnistamiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Aikaisemmin kuivasilmäisyyttä on pidetty vanhempien ikäryhmien vaivana, mutta nykyisin sitä esiintyy paljon myös nuorilla. Instrumentariumin kuiviin silmiin erikoistunut optikko Aija Hirsimäki sanoo kuivasilmäisyyden olevan vaiva, jonka hoitoon ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

Miksi silmät kuivuvat?

Silmien kosteutta ylläpitävät kyyneleet. Jos kyyneleet haihtuvat liian nopeasti tai niiden eritys on riittämätöntä, silmät kuivuvat. Kyynel levittyy silmälle räpyttelyn avulla: räpyttely tuottaa öljyä osaksi kyynelkalvoa, mikä ylläpitää silmän kosteutta.

ー Lähelle katsoessa räpyttely vähenee. Lähikatselu on lisääntynyt, kun tietokoneiden, älypuhelimien ja muiden laitteiden käyttöaika on kasvanut, Hirsimäki kertoo.

Talvisin sisätiloja lämmitetään, jolloin sisäilma kuivuu. Se aiheuttaa myös silmien kuivumista. Lisäksi koneellinen ilmanvaihto, vähäravinteinen ruokavalio, vähäinen vedenjuonti, allergia, ikääntyminen, hormonaaliset syyt kuten laskenut estrogeenitaso, useat perussairaudet ja lääkkeet sekä silmiin liittyvät leikkaukset voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Kuivien silmien oireet

Silmien kuivuudesta kertovat muun muassa seuraavat oireet:

  • Kirvely
  • Punoitus
  • Silmien vetistely
  • Roskan tunne
  • Näöntarkkuuden ja hämäränäön heikkeneminen

Vetistely kuulostaa vähän ristiriitaiselta oireelta, kun kyse on kuivista silmistä, mutta Hirsimäen mukaan se lähes aina viittaa silmien kuivuuteen.

ー Jos kyynelnesteessä on liian vähän öljyä, kyynel haihtuu liian nopeasti. Haihtuminen kuivattaa silmiä ja ärsyttää niiden pintaa. Hermosto tulkitsee silmissä olevan roskia ja muodostaa siksi runsaasti kyyneliä, ja silmät alkavat vetistellä, hän selittää.

ー Kosteutus kannattaa aloittaa, jos tunnistat kärsiväsi yhdestäkin mainituista oireista. Hirsimäki muistuttaa.

Silmätulehduksen oireet ovat usein samankaltaisia kuin kuivien silmien oireet, mutta ne alkavat usein äkillisemmin, punoitus on voimakkaampaa ja useimmissa tapauksissa tulehtunut silmä rähmii.

Kuivien silmien itsehoito

Kuivia silmiä voi hoitaa apteekista tai optikkoliikkeistä löytyvillä, ilman reseptiä saatavilla tuotteilla. Itsehoitotuotteista yleisin on kosteuttavat silmätipat, mutta tuotteita on myös geelimäisiä, voidemaisia sekä silmäluomelle suihkutettavia. Tuotteiden käytössä kaikkein tärkeintä on säännöllisyys.

ー Ei ole yhtä ohjetta, kuinka paljon hoitotuotteita tulisi käyttää, sillä eri ihmisten tarpeet ovat erilaiset. Oireita ei kuitenkaan tulisi olla ollenkaan, jos itsehoitotuotteita, kuten silmätippoja, käyttää riittävän säännöllisesti, Hirsimäki sanoo.

Muita keinoja hoitaa silmien kuivuutta ovat räpyttelyn lisääminen, lähikatselun tauottaminen, hyvien rasvahappojen suosiminen ruokavaliossa, ilman kosteuttaminen erityisesti talvella sekä luomen reunan hoitaminen ja luomen rauhasten lämpöhoito apteekista tai optikkoliikkeistä saatavilla itsehoitotuotteilla.

Jos itsehoidon tuotteilla tai muilla keinoilla oireet eivät poistu, on syytä ottaa yhteyttä optikkoon tai silmälääkäriin.

Silmien kuivumisen ennaltaehkäisy

Silmien kuivumista voi ennaltaehkäistä esimerkiksi tehostamalla räpyttelyä ja tauottamalla lähikatselua, kun tekee esimerkiksi töitä tietokoneella. 20-20-20-säännön avulla tauotus sujuu helposti: katsele 20 minuutin välein 20 sekunnin ajan 20 metrin päähän. Räpyttelyä voi samalla tehostaa.

Monipuolisella ruokavaliolla ja runsaalla veden juonnilla on myös suuri merkitys.

ー Ruokavalion vaikutus näkyy erityisesti nuorten kuivasilmäisyydessä. Syömme paljon enemmän prosessoitua ruokaa, josta ei saa tarpeeksi hyviä rasvahappoja. Rasvahapot ennaltaehkäisevät silmien kuivumista, Hirsimäki sanoo.

Työssä lähelle katsomista, kuten tietokoneen tuijottamista, ei voi aina välttää. Silloin vapaa-ajalla lähikatseluun käytetty aika kannattaa pitää vähäisenä. Nopea reagoiminen oireisiin on myös tärkeää.

Apteekista on saatavilla runsaasti erilaisia kosteuttavia silmätippoja eri muodoissa, esimerkiksi pullossa ja yksittäispakattuina pipetteinä. Valikoimista löytyy myös silmiä kosteuttavia suihkeita ja geeliä. Kysy apteekin henkilökunnalta opastusta sinulle sopivan valmisteen valintaan.

MULTI-FI-00537 12 23