Tietoa B12-vitamiinista

B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan. B12-vitamiini edistää mm. hermoston normaalia toimintaa.

B12-vitamiini eli kobalamiini on elimistölle välttämätön vitamiini. Ihmisen oma elimistö ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia, joten tämän vitamiinin saanti on turvattava monipuolisella ruokavaliolla tai vitamiinilisällä. Perusterve, sekaravintoa syövä ihminen saa normaalisti ravinnosta riittävästi B12-vitamiinia.

Elimistössä syanokobalamiini hajoaa aktiiviseksi metyylikobalamiiniksi ja adenosiinikobalamiiniksi. Elimistö tarvitsee kaikkia B12-vitamiinin aktiivisia muotoja.

Mistä ravinnosta saa B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia saadaan yleisesti vain eläinperäisestä ravinnosta. Punainen liha, maitotuotteet, kananmuna ja kala ovat hyviä B12-vitamiinin lähteitä.

Mitkä ovat suomalaiset B12-vitamiinin saantisuositukset?

B12-vitamiinin saantisuositus on naisilla ja miehillä 2ug (mikrogrammaa) ja lapsilla 0,5-1,3ug vuorokaudessa. Imettävillä naisilla saantisuositus on 2,6 ug.

Kenelle B12-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää?

Erityisesti ikääntyvien, vegaanien ja tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavien, raskaana olevien ja imettävien tulisi varmistaa B12-vitamiinin riittävä saanti.

Miten B12-vitamiinitason voi selvittää?

B12-vitamiinin pitoisuus on mahdollista mitata verestä ja ensisijainen tapa on määrittää aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuus verestä. Aktiivisen B12-vitamiinin viitearvo on yli 35 pmol/l.

EU-komission hyväksymät terveysväittämät B12-vitamiinille:

  • edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • edistää hermoston normaalia toimintaa
  • edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
  • edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
  • edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • osallistuu solujen jakautumisprosessiin

MULTI-FI-00267-3-21

Erkkola, M-L.& Virtanen, S. (2013). Suositeltavat ruokavalinnat raskauden aikana. Suomen Lääkärilehti 10;68;739-745.

Hunt, A., Harrington, D. & Robinson, S. (2014). Vitamin B12 deficiency. BMJ 2014;349:g5226

Loikas, S. (2007). Vitamin B12 deficiency in the aged: laboratory diagnosis, prevalence and clinical profile. Turun Yliopisto.

Loikas, S. (2007). B12-vitamiinin puute on yleistä vanhuksilla. Suomen Lääkärilehti 49-50;62;4679.

Loikas, S., Koskinen, P., Irjala, K., Isoaho, R., Kivelä, S-K., Löppönen, M. & Pelliniemi, T-T. (2005). B12-vitamiinin puutteen toteaminen. Suomen Lääkärilehti 11;60;1271-1276.

Salonen, J. (2015). B12-vitamiinin tai foolihapon puutos. Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. (2014). Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos.

Komission asetus (EU) Nro 432/2012, luettelo hyväksytyistä terveysväitteistä