B12-vitamiini eli kobalamiini on elimistölle välttämätön vitamiini. Ihmisen oma elimistö ei pysty tuottamaan B12-vitamiinia, joten tämän vitamiinin saanti on turvattava monipuolisella ruokavaliolla tai vitamiinilisällä. Perusterve, sekaravintoa syövä ihminen saa normaalisti ravinnosta riittävästi B12-vitamiinia.
Elimistössä syanokobalamiini hajoaa aktiiviseksi metyylikobalamiiniksi ja adenosiinikobalamiiniksi. Elimistö tarvitsee kaikkia B12-vitamiinin aktiivisia muotoja.
Mistä ravinnosta saa B12-vitamiinia?
B12-vitamiinia saadaan yleisesti vain eläinperäisestä ravinnosta. Punainen liha, maitotuotteet, kananmuna ja kala ovat hyviä B12-vitamiinin lähteitä.
Mitkä ovat suomalaiset B12-vitamiinin saantisuositukset?
B12-vitamiinin saantisuositus on naisilla ja miehillä 2ug (mikrogrammaa) ja lapsilla 0,5-1,3ug vuorokaudessa. Imettävillä naisilla saantisuositus on 2,6 ug.
Kenelle B12-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää?
Erityisesti ikääntyvien, vegaanien ja tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavien, raskaana olevien ja imettävien tulisi varmistaa B12-vitamiinin riittävä saanti.
Miten B12-vitamiinitason voi selvittää?
B12-vitamiinin pitoisuus on mahdollista mitata verestä ja ensisijainen tapa on määrittää aktiivisen B12-vitamiinin pitoisuus verestä. Aktiivisen B12-vitamiinin viitearvo on yli 35 pmol/l.
EU-komission hyväksymät terveysväittämät B12-vitamiinille:
- edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
- edistää hermoston normaalia toimintaa
- edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
- edistää normaaleja psykologisia toimintoja
- edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
- edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
- osallistuu solujen jakautumisprosessiin
MULTI-FI-00267-3-21