9.10.2020 Flunssa ja kuume

Helpota kurkkukipua näillä kotikonsteilla

Kurkussa tuntuu karhealta ja nieleminen sattuu. Kurkkukipu on usein tavallisen flunssan oire, joka menee itsestään ohi. On kuitenkin muutama tapa, joilla voi tehdä kurkkukivusta vähän siedettävämmän.

Juo riittävästi nestettä

Kurkkukipu on usein flunssan ensimmäinen oire. Lisäksi moneen flunssaan kuuluu nenän tukkoisuutta, mikä pakottaa hengittämään suun kautta. Silloin kurkku kuivuu ja ärtyy entisestään. Yritä välttää kurkun kuivumista nauttimalla runsaasti nestettä. Lämmin kuppi teetä tai kuumaa mehua tekee hyvää varsinkin jos on viluinen olo. Muista kuitenkin myös veden juonti riittävän nestemäärän varmistamiseksi.

Särkylääke lievittää kipua

Jos kurkkukipu häiritsee, sitä voi lievittää apteekista saatavilla särkylääkkeillä. Ne auttavat alentamaan myös flunssaan usein liittyvää kuumetta. Noudata aina tarkasti lääkkeiden annostelu –ja muita ohjeita, jotka löytyvät pakkausselosteesta.

Kokeile imeskelytabletteja paikallishoitona

Apteekissa on saatavilla kurkkukipuun tarkoitettuja imeskelytabletteja, joiden vaikutus perustuu tulehduskipulääkkeeseen tai puuduttavaan aineeseen. Ne voivat esimerkiksi helpottaa äkillistä kurkkukipua. Myynnissä on myös suuta ja nielua desinfioivia tabletteja.

Kurlaa suolavedellä

Teelusikallinen suolaa lasilliseen lämmintä vettä. Sekoita hyvin ja kurlaa suolavettä kurkussa, sylje pois. Suolavedellä kurlaaminen on vanha kikka, joka voi rauhoittaa kurkkukipua.

Herkuttele mehujäällä

Kylmä jäätelö viilentää ja puuduttaa ärtynyttä kurkkua kevyesti. Kulhollinen jäätelöä tai mehujääpuikko viltin alla leväten tuo vähintäänkin hyvän mielen. Jos pakkasesta ei löydy jäätelöä, kokeile imeskellä jääpaloja.

Nuku ja lepää

Flunssa kurkkukipuineen kestää aikansa, mutta lepo on paras tapa toipumiseen. Liikunta kannattaa unohtaa ja keskittyä sen sijaan lepäämään mahdollisimman paljon. Ota torkut ja anna myös äänen levätä.

Kokeile nenän avaamista nenäkannulla tai -suihkeella

Vältä tukkoista nenää kaikin keinoin, ettei suun kautta hengittäminen kuivata kurkkua. Nenän huuhtelu haalealla suolavedellä huuhtoo ja kosteuttaa limakalvoja. Apteekista löytyy nenää avaavia suihkeita, joilla voi helpottaa nenän tukkoisuutta sekä myös puhdistavia että kosteuttavia nenäsuihkeita. Kannattaa kysyä farmaseutilta neuvoa sopivan nenäsumutteen valintaan ja käytöön.

Hengitä höyryä

Voit käyttää höyryhengitykseen tarkoitettua laitetta tai höyrystää kylpyhuoneen päästämällä suihkusta lämmintä vettä. Oleskele kosteassa kylpyhuoneessa 10¬–20 minuuttia muutaman kerran päivässä. Muista: tulikuuman höyryn hengittäminen voi aiheuttaa palovamman, joten kiehuvan kuumaa vettä ei höyryhengitykseen tule käyttää.

Käy lääkärissä

Jos kurkkukipu on voimakasta tai jatkuu pitkään, kannattaa ottaa yhteys terveydenhoitoon. Kova kurkkukipu voi johtua esimerkiksi angiinasta, joka hoidetaan usein antibioottikuurilla.

 

MULTI-FI-00084-10-22