20.10.2020 Flunssa ja kuume

Kuiva vai limainen yskä – miten valita sopiva yskänlääke?

Kyllästyttääkö köhä? Yskänlääkkeellä voi helpottaa oireita, mutta kuivaan yskään ei auta limaisen yskän lääke – eikä toisinpäin. Lue tästä millainen yskänlääke auttaa parhaiten kuivaan tai limaiseen yskään.

Yskä on flunssan yleinen oire ja melkein jokainen kärsii yskästä vuosittain. Yskä saattaa kutittaa kurkussa jatkuvasti tai nostaa rohisten limaa syvältä hengitysteistä. Yskänlääke valitaan yskätyypin mukaan.

Kuiva ja kutittava yskä

Kun flunssa iskee, yskä on usein ensin kuivaa ärsytysyskää. Nielua ja kurkkua kutittaa ja jatkuva yskiminen haittaa varsinkin nukkumista. Eniten yskittää asentoa vaihtaessa, eli sängystä noustessa ja makuulle mennessä. Kuivan yskän mukana ei irtoa limaa.

Kuivaa yskää voi helpottaa juomalla paljon nestettä, kuten teetä tai kuumaa mehua, ja imeskelemällä pastilleja tai lusikallisen hunajaa. Helpotusta voi hakea myös yskänärsytystä vähentävillä lääkkeillä. Esimerkiksi nukkumaan mennessä yskää hillitsevästä lääkkeestä voi olla hyötyä.

Yskänärsytystä hillitseviä, kuivan yskän lääkkeitä on saatavilla sekä oraaliliuoksena että imeskelytabletteina. Vaikuttavana aineena niisää käytetään esimerkiksi dekstrometorfaania.

Näistä oireista tunnistat kuivan yskän:

  • kurkun ja nielun jatkuva kutitus
  • pakottavat yskänpuuskat
  • yskä on kovaa ja hakkaavaa

Limainen yskä

Flunssan pitkittyessä tai esimerkiksi keuhkoputkentulehduksessa hengitysteistä alkaa usein irrota limaa. Kun köhimisen mukana suuhun nousee paksuakin limaa, yskä määritellään limaiseksi. Limaisessa yskässä hengitys saattaa rohista, ja yskä on usein voimakkainta aamuisin ylös noustessa.

Koska limaa on hyvä yskiä pois, limaiseen yskään tarkoitetut lääkkeet eivät vähennä yskänärsytystä, vaan ohentavat ja irrottaa limaa. Limaiseen yskään tarkoitetuissa yskänlääkkeissä on vaikuttavina aineina esimerkiksi ambroksolihydrokloridia tai asetyylikysteiiniä ja niitä on saatavilla apteekista eri muodoissa.

Lääkkeen vaikutusta tehostaa runsas nesteen juonti. Kotikonstina voi kokeilla myös höyryhengitystä lämpimässä suihkussa, se saattaa helpottaa liman nousemista ja poisyskimistä.

Näistä oireista tunnistat limaisen yskän:

  • yskimisen mukana nousee limaa
  • hengitys rohisee tai vinkuu

Mitä jos yskä vain jatkuu?

Jos yskä jatkuu, vaikka flunssa muuten paranee, kyseessä voi olla jokin jälkitauti, kuten poskiontelotulehdus.Yskä voi liittyä myös joihinkin keuhko- ja sydänsairauksiin. Joskus saattaa käydä myös niin, että esimerkiksi pitkän sairastelun päätteeksi yskä jää niin sanotusti päälle: yskiminen alkaa ärsyttää nielua ja kurkkua ja saa yskimään lisää.

Jos yskä pitkittyy ja jatkuu yli neljä viikkoa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Vastaanotolle kannattaa mennä jo aikaisemmin, jos yskän yhteydessä esiintyy veriysköksiä, jatkuvaa kuumetta tai yleiskunnon huononemista.

Muista kysyä apteekista neuvoa sinulle parhaiten sopivan yskänlääkkeen valintaan ja käyttöön.

 

MULTI-FI-00095-03-23