10.6.2019 Vitamiinit ja ravintolisät

Nesteet hukassa? 10 yllättävää syytä elimistön kuivumiseen

Helteiset kesäpäivät, hiekkarannat ja terassit kutsuvat pian! Kesän kynnyksellä on hyvä muistaa, että kuumuudessa elimistö kaipaa entistä enemmän nesteitä. Hikoillessamme hikoilemme pois myös elektrolyyttejä ja elimistölle tärkeitä kivennäisaineita.

Terveen aikuisen tulisi nauttia 2-3 litraa nestettä päivässä. Siitä noin puolet pitäisi saada juotuna ja toinen puoli ruoan seassa. Kova hikoilu ja esim. saunominen lisäävät luonnollisesti nesteen tarvetta. Ikääntyneiden kehossa on vähemmän vettä ja nestehukka saattaa yllättää ikävästi.

Ei pelkästään urheilu tai kuuma kesäpäivä…

Nestehukalla tarkoitetaan elimistön kuivumistilaa, joka syntyy liian vähäisen nestemäärän seurauksena. Nestevajausta aiheuttaa helposti moni muukin asia kuin lenkillä tai urheilutapahtumissa hikoilu tai kuumassa auringossa tai saunassa lekottelu.

Listasimme 10 yllättävää syytä elimistön kuivumiseen:

  • ilmastointi
  • matkaripuli
  • kuukautiset
  • stressi, jolloin elimistö tuottaa paljon adrenaliinia
  • pahoinvointi
  • raskaus
  • ikääntyminen
  • janon tunteen häviäminen
  • liian vähäinen määrä hedelmiä ja vihanneksia osana ruokavaliota
  • painonhallinta ja laihduttaminen

Nestevajaus voi myös yllättää, jos nauttii pelkkiä nesteitä poistattavia juomia (=diureetteja) kuten esimerkiksi kahvia.

Onkin hyvä pohtia koska viimeksi on täytynyt käydä wc:ssä, sillä mitä vähemmän nesteitä elimistössä, sen pidempi virtsaamisväli. Perusterve ihminen käy virtsaamassa noin 3-5 kertaa päivässä. Mikäli virtsaamistarvetta ei ole ilmennyt yli 10 tuntiin, on hyvä juoda enemmän.

Lapset eivät ymmärrä juoda tarpeeksi helteellä

Normaalisti lapsi tarvitsee 1 – 1,5 litraa nestettä päivällä mutta erityisesti helteillä on hyvä tarjota normaalia enemmän juotavaa pitkin päivää.

Raskaus, imetys ja matkustelu – pidä huolta nestetasapainosta

Myös raskauden aikana riittävä nesteen saanti on tärkeää, koska keho tuottaa ylimääräistä verta ja sen tuottamiseen tarvitaan nestettä. Myös imetyksen aikana nesteen tarve lisääntyy eritetyn rintamaidon verran. Ylimääräisellä nesteellä ei kuitenkaan voi lisätä rintamaidon määrää.

Myös ammatikseen ulkotöissä tai autonratin takana työpäiväänsä viettävillä on tärkeää pitää nesteet ja kivennäisaineet tasapainossa. Myös paljon lentävillä tai muuten matkustavilla elimistön tulisi pysyä hyvässä neste –ja suolatasapainossa.

Mitkä ihmeen elektrolyytit?

Onko pelipaidassa vaaleita raitoja tai iskikö kramppi kesken urheilusuorituksen? Urheilija saattaa tarvita muutakin kuin vettä, jotta kivennäisaineiden saanti olisi riittävää. Nestehukassa elimistö on menettänyt nesteitä ja tätä myötä myös elektrolyyttejä. Elektrolyyttejä voi huveta esimerkiksi kuumeen, ripulin tai oksentelun seurauksena. Elimistössä elektrolyyttejä ovat esimerkiksi kalium ja natrium.

Kalium edistää lihasten normaalia toimintaa. Se on pääasiallisesti peräisin kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

EU-komission hyväksymä terveysväittämä – kalium

  • edistää lihasten normaalia toimintaa

Glukoosi toimii elimistössä mm. solujen energianlähteenä.

Apteekista apua nestehukkaan

Apteekeissa on saatavilla eri muodoissa olevia nesteytysvalmisteita, jotka sisältävät mm. elektrolyyttejä sekä glukoosia. Kysy apteekin henkilökunnalta apua sinulle sopivan nesteytysvalmisteen löytämiseksi.

MULTI-FI-00273-02-23

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, Valtion ravitsemusneuvottelukunta. www.ruokavirasto.fi

Muista vedenjuonti, vältä nestehukka- artikkeli, THL, 2020
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/muista-vedenjuonti-valta-nestehukka

Muista nämä viisi asiaa helteillä –artikkeli, THL, 2020
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/muista-nama-viisi-asiaa-helteilla

Natrium ( P-Na), Laboratoriotutkimusten tulkinta, Terveyskirjasto, 2021 https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03061

Veren suolapitoisuuksien muutoksia, Lääkärikirja Duodecim, 11.3.2020 https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00097

Vettä kesähelteellä – mutta kuinka paljon? Lääkärikirja Duodecim, 2011. https://www.duodecimlehti.fi/duo99636

Insuliini ja läski –kolumni Terveyskirjasto, 2010.
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00003