1.2.2021 Kipu ja särky

Revähtikö pohje? Näin hoidat revähtänyttä lihasta

Äkillinen pohkeen revähdysvamma pistää treeneille stopin ainakin hetkeksi. Jotta toipilasaika ei pitkittyisi, kannattaa vamman hoitoon panostaa alusta alkaen.

Mikä on revähdys?

Revähdys eli lihasrepeämä syntyy, kun lihakseen kohdistuu äkillistä ja voimakasta kuormitusta ja jännitystä, jonka seurauksena lihaksesta katkeaa lihassäikeitä. Revähdyksen vakavuus voi vaihdella pienestä vammasta kokonaisen lihaksen katkeamiseen.

Revähdys tapahtuu usein urheillessa, erilaisten tapaturmien yhteydessä tai jos lihakseen osuu suora isku. Erityisesti juoksussa, jalkapallossa ja muissa jalkoja kuormittavissa lajeissa tapahtuu usein revähdyksiä. Pohkeen revähdys on tyypillinen tenniksen pelaajien vamma, ja siitä käytetäänkin joskus termiä tennis leg.

Revähdys voi tulla melkein mihin tahansa lihakseen. Tyypillisiä revähdyspaikkoja ovat hauis, vatsalihakset, takareisi ja pohje.

Revähtäneen pohkeen oireet

Kun pohje revähtää, lihaskudokseen syntyy verenvuotoa. Se näkyy pohkeeseen muodostuvana veripahkana tai mustelmana. Mustelma saattaa näkyä vasta parin päivän kuluttua revähdyksestä.

Pohkeen turvotus ja aristus etenkin lihasta jännittäessä ovat myös merkkejä revähdyksestä. Vakavassa revähdyksessä, jossa lihassäikeitä katkeaa paljon, voi pohjelihaksessa lisäksi tuntua kuoppa.

Miten hoidan revähtänyttä pohjetta?

Revähdyksen sattuessa on tärkeää ryhtyä ensiapuun rivakasti, jotta kuntoutuminen olisi mahdollisimman nopeaa. Itsehoidon tärkeimmät elementit voi painaa mieleen “kolmen K:n säännön” avulla: pohkeen revähdystä, kuten muitakin revähdyksiä, hoidetaan kylmällä, kompressiolla ja kohoasennolla.

Kylmä: haudo pohjetta kylmällä, esimerkiksi apteekista saatavalla kylmäpakkauksella tai pyyhkeeseen käärityllä pakastevihannespussilla. Pidä kylmähaudetta vamman kohdalla noin 15-20 minuuttia ja toista tarvittaessa parin tunnin välein.

Kompressio: luo kompressio eli puristus sitomalla pohje tiukasti esimerkiksi ideaalisiteellä tai huivilla.

Koho: Nosta loukkaantunut jalka kohti kattoa. Parhaiten se onnistuu selällään maaten tai puoli-istuvassa asennossa. Kohoasento estää verenvuotoa kudoksissa, laskee turvotusta ja lievittää kipua.

Revähdyskivun helpottamiseksi voi käyttää särkylääkettä tai kokeilla apteekista saatavaa kipugeeliä.

Kuinka kauan revähdyksen kuntoutumisessa kestää?

Revähdyksen laajuus vaikuttaa toipilasaikaan merkittävästi. Yleensä pohkeen revähdyksestä toipuminen kestää 2–6 viikkoa.

Lievä revähdys paranee yleensä hyvin ja sitä voi alkaa kuntouttaa kivun sallimissa rajoissa jo muutaman päivän sisällä käyttämällä lihasta varovasti ilman kuormitusta. Jos pohje ei osoita paranemisen merkkejä viiden päivän sisällä, voi hierojan tai fysioterapeutin tekemästä hieronnasta olla apua

Laajemmissa revähdyksissä harjoittelun voi aloittaa noin viikon kuluttua vamman syntymisestä. Harjoittelu kannattaa aloittaa varovasti venyttelyllä ja pohkeen normaalilla käyttämisellä. Raskaamman kuormituksen treeniä kannattaa tehdä vasta noin 3–6 viikon kuluttua, kun lihaksen toimintakyky on palautunut normaaliksi.

Revähdyksen parantumista odotellessa kunnostaan voi pitää huolta harrastamalla lajeja, joissa pohkeelle ei tule kuormitusta. Esimerkiksi uinti ja kuntosaliharjoittelu sopivat tarkoitukseen hyvin.

Pohje revähti – pitääkö mennä lääkäriin?

Lievää revähdystä voi kuntouttaa itsehoidon keinoin. Jos oireet ovat voimakkaat tai pohkeen voima on heikentynyt, kannattaa kuitenkin suunnata lääkärin vastaanotolle.

Jos pohkeesta kuuluu revähdyksen yhteydessä läimähtävä ääni, se voi olla merkki lihaksen katkeamisesta. Silloin on syytä hakeutua päivystykseen. Myös voimakas turvotus, pohjelihaksen täysi toimintakyvyttömyys tai lihaksessa tuntuva selkeä kuoppa ovat syitä lähteä lääkäriin saman tien.

Ultraäänitutkimuksen avulla lääkäri voi selvittää, kuinka laajasta vammasta on kyse ja onko lihaksen sisään syntynyt veripahkaa.

Näin ehkäiset revähdyksiä

  • Lämmittele ennen urheilua. Lämmittely on hyvä tapa valmistaa keho ja mieli urheilusuoritukseen. Loukkaantumisriski vähenee, kun verenkierto lihaksissa lisääntyy ja rasituksensieto- ja hapenottokyky paranevat.
  • Venyttele ja huolla kehoa lempeästi. Revähdys syntyy lihaksen venyessä rajusti. Joustavat lihakset saattavat selvitä kuormituksesta vähemmällä.
  • Huolehdi lihaskunnosta. Heikko lihaskunto altistaa revähdyksille. Pidä huolta sekä omassa lajissa kovaan rasitukseen joutuvista lihaksista että koko kehon lihastasapainosta.

MULTI-FI-00220-02-23