8.8.2022 Kipu ja särky

Kuukautiskivut

Naisen elämää rytmittävä kuukautiskierto aiheuttaa useammille kuukautiskipuja. Kipujen kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä kärsimään, vaan on tärkeää löytää itselle sopiva tapa niiden lievittämiseen.

Kuukautiskivut ovat hyvin yleisiä ja jopa 5-15 % naisista on kokenut voimakkaita kuukautissärkyjä jossain elämänsä vaiheessa. Nuorilla, joilla kuukautiset ovat vielä epäsäännölliset, saattaa esiintyä kuukautiskipuja useammin, mutta myös muissa elämänvaiheissa esiintyy kuukautiskipuja. Joillakin kivut kulkevat mukana yhtä kauan kuin kuukautisetkin.

Kuukautiskipujen oireet

Tyypillistä kuukautiskivuille on kouristuksen- ja supistuksenomainen tunne alavatsassa, joka voi säteillä reisiin tai selkään. Kivut alkavat usein kuukautisten ensimmäisenä päivänä tai muutamaa päivää aikaisemmin ja kestävät vuorokaudesta muutamaan vuorokauteen.

Kuukautiskipuihin voi liittyä myös muita oireita, kuten:

  • Pahoinvointia
  • Päänsärkyä
  • Oksentelua
  • Huimausta
  • Ripulia
  • Ilmavaivoja

Oireet ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Myös kipujen voimakkuus vaihtelee pienestä paineen tunteesta alavatsalla aina toimintakyvyttömäksi tekevään, kovaan kipuun.

Miten kuukautiskipuja voi lievittää?

Kuukautisten ei tulisi haitata normaalia elämää. On tärkeää löytää itselle sopiva apu kipuihin, eikä jäädä yksin niiden kanssa.

Kuukautisiin liittyvää kipua ja särkyä voi lievittää kivun itsehoitoon tarkoitetulla tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla.

Kuukautiskipuihin voi myös saada apua yhdistelmäehkäisyvalmisteilla, hormonihoidolla tai hormonikierukalla.

Lisäksi liikunta ja urheilu voivat helpottaa kuukautiskipuja. Toisille voi auttaa lämpöhoito, esimerkiksi asettamalla lämpötyynyn alavatsalle. Lääkkeettömiä keinoja kivun lievitykseen ovat myös akupunktio ja TNS (transkutaaninen neurostimulaatio).

Milloin lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä, jos tavanomaiset kipulääkkeet eivät auta ja kivut haittaavat tavallista arkielämää. Myös kuukautiskipuihin liittyvät vuotohäiriöt tulisi selvittää lääkärin toimesta.

MULTI-FI-00759-06-22