20.3.2020 Allergia

Näin lievität kausiallergian oireita

Keväisin auringonvalo lisääntyy ja luonto herää eloon. Samalla kausiallergia ja sen aiheuttamat eri oireet hiipii piinaamaan monia. Miten sen kanssa voi pärjätä? Kerää talteen parhaat vinkit allergiaoireiden lievittämiseen.

Allergialla tarkoitetaan allergeenien eli allergian aiheuttajien tuomia oireita. Kausiluontoisen allergisen nuhan oireet johtuvat useimmin siitepölystä. Siitepölyallergiaa aiheuttavat monet kasvit, kuten leppä, koivu ja muut lehtipuut sekä pujo ja heinä. Siitepölyn aiheuttama allerginen nuha alkaa usein keväällä, kun kukinta-aika alkaa, ja kestää pitkälle kesään.

Siitepölyallergian oireita ovat:

  • Nenän kutina ja tukkoisuus
  • Aivastelu ja vuotava nenä
  • Silmien punoitus ja kutina

Ensiapuna ilman reseptiä saatavat allergialääkkeet

Antihistamiineiksi luokitellut allergialääkkeet ovat allergikon ensiapu ja ne lievittävät allergian oireita iholla, silmissä ja hengitysteissä.  Antihistamiineja on saatavilla useampaa eri vaikuttavaa ainetta, esimerkiksi setiritsiini ja loratadiini ja uusimpina feksofenadiini. Teholtaan ne ovat hyvinkin samanlaisia ja nopeavaikutteisia, mutta eri valmisteissa on eroja; jotkut voivat väsyttää kun taas toiset eivät.

Allergialääkkeitä on saatavilla apteekeista ilman reseptiä pieninä pakkauksina. Kannattaa aina kysyä farmaseutilta opastusta juuri sinulle parhaiten soveltuvan allergialääkkeen valinnassa. Yleisesti ottaen allergiaoireiden alkuperä pitäisi kuitenkin aina tunnistaa ja se edellyttää usein lääkärikäyntiä, jotta vältetään pitkäaikainen väärä allergialääkehoito.

Mikä auttaa nenän kutinaan?

Itsehoitolääkkeiksi luokitellut kortisonipohjaiset nenäsuihkeet vähentävät paikallista tulehdusta nenän limakalvoilla ja auttavat allergisiin nuhaoireisiin.   Tärkeää nenäsuihkeen käytössä on oikea annostelu ja säännöllinen käyttö. Kortisonipohjaisen nenäsuihkeen teho näkyy vasta noin viikon säännöllisen käytön jälkeen, ja käyttö kannattaa aloittaa jo ennen kuin nenä on täysin tukossa.

Nenän ikävään kutinaan ja kuivumiseen auttaa myös kosteutus. Kuivia nenän limakalvoja voit hoitaa kosteuttavilla öljymäisillä nenäsuihkeilla tai -tipoilla.

Kokeile nenäkannua

Nenäkannua ei kannata kaihtaa – se todellakin auttaa monia. Säännöllinen suolavesihuuhtelu auttaa tukkoisuuteen ja helpottaa oloa. Sen avulla saat putsattua pois nenäontelon epäpuhtaudet. Kun limakalvot ovat kunnossa, myös allergialääkitys tehoaa paremmin.

Silmätipoista helpotusta silmien punoitukseen ja kutinaan

Allergisista silmäoireista tavallisin on siitepölyn aiheuttama kausiluonteinen silmän sidekalvontulehdus mikä oirehtii yleensä silmien kutinana, punoituksena ja silmäluomien turvotuksena. Lisäksi saattaa esiintyä valonarkuutta, lievää rähmimistä ja vetistystä. Hoitona käytetään antihistamiinisilmätippoja ja/tai -tabletteja. Antihistamiini vähentää silmäoireiden lisäksi myös aivastelua ja nuhaa. Antihistamiinisilmätippojen teho alkaa jo ensimmäisestä käyttökerrasta.

Kuivasilmäisyyttä on joskus hankala erottaa allergisista silmäoireista. Tyypillisiä oireita ovat silmien kirvely ja polttava tunne, lisäksi silmät saattavat kyynelehtiä runsaasti. Kuivasilmäisyyttä saattavat allergian lisäksi aiheuttaa mm. näyttöpäätetyöskentely, hormonaaliset syyt sekä juurikin  monet allergialääkkeiksi luokitellut antihistamiinit. Kuivasilmäisyyden hoitoon on saatavilla runsaasti erilaisia silmien kostutustippoja ja -geelejä. Säilöntäaineita kannattaa välttää, sillä ne saattavat allergisoida.

Muista myös hygienia

Keväisin siitepölyä on joka puolella. Siksi kannattaa huuhdella hiuksia ja ihoa säännöllisesti ja pestä myös petivaatteet tavallista useammin. Siitepölyn pääsyä asuntoon voi välttää pitämällä ikkunat kiinni tai asettamalla tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin siitepölysuojaimet. Myös huolellinen siivous helpottaa.

Ja lopuksi, muista hakeutua lääkäriin jos allergiaoireet ovat toistuvia ja vaikeita tai jos oireisiin liittyy myös yskää ja hengenahdistusta. Lasten allergian hoito vaatii aina lääkärin asiantuntemusta.

MULTI-FI-00860-11-22