27.1.2021 Kipu ja särky

Äkillinen niskakipu – mikä avuksi?

Auts! Mitä tehdä, kun äkkiliike saa niskan vihlaisemaan niin, ettei päätä uskalla kääntää? Niskan äkillinen lihaskipu saattaa yllättää huonossa asennossa nukutun yön tai nopean kiertoliikkeen seurauksena. Vaiva menee yleensä itsestään ohi, mutta kivun helpotukseen löytyy myös kotikonsteja.

Lepää olosi rennoksi

Kierokaula ilmenee kovana, joskus lapaan asti ulottuvana niskakipuna. Sen syynä on yleensä huono nukkuma-asento tai äkillinen liike kuten kierto tai kurkotus. Kun yhtäkkinen niskakipu iskee, lopeta sen aiheuttanut liike välittömästi. Ei siis kannata purra hammasta ja jatkaa tekemistä, oli se sitten verhojen ripustamista tai pelaamista . Vältä äkillisiä liikkeitä ja istuessasi tue niskaa esimerkiksi tyynyillä.

Lämpö lievittää jumia

Ota kivun helpottamiseen ensiavuksi lämpö. Käy lämpimässä suihkussa tai kylvyssä pitkän kaavan kautta ja suuntaa vesisuihku kipeälle alueelle. Kuumavesipullon tai lämmitettävän kauratyynyn avulla voit hautoa kipeää kohtaa täsmähoitona. Lämpö vilkastuttaa alueen verenkiertoa, rentouttaa lihaksia ja lievittää siten jumeja.

Venyttele varovasti

Voit yrittää helpottaa kipua varovaisella, 5-10 minuutin kestävällä kaularangan venyttelyllä. Pyörittele päätä alakautta puolelta toiselle tai venytä lihaksia päätä kädellä painaen. Kuuntele niskan tuntemuksia ja tee venytykset rauhassa ja kivun sallimissa rajoissa.

Liiku lempeästi

Niskakivun vuoksi ei tarvitse jäädä vuodepotilaaksi. Lihastreeniä tai muuta ylävartaloa kuormittavaa liikuntaa kannattaa välttää, mutta rauhalliset kävelylenkit saavat veren kiertämään. Ulkoillessa saat muuta ajateltavaa kivun tilalle.

Kipugeeli auttaa paikalliseen kipuun

Kipuun löytyy lievitystä apteekin kipulääkkeistä. Kipugeeli lievittää paikallista kipua ja sitä voi levittää suoraan suoraan kipeälle alueelle. Yleisin kipugeelien vaikuttava aine diklofenaakki lievittää tulehdustilaan liittyvää kipua ja turvotusta. Ibuprofeeni suun kautta otettuna lievittää myös kipua sekä tulehdusta.

Hierota ja harjoita

Vaikka äkillisen niskakivun syy ei yleensä ole yksiselitteinen, voi kipualueen ja sitä ympäröivien lihasten hieronnasta olla apua. Pyydä kaveria hieromaan niskaasi tai suuntaa hierojan käsittelyyn. Jos mietit, miten ehkäistä kiputiloja tulevaisuudessa, voit pyytää fysioterapeuttia tarkistamaan ergonomiasi virheasentojen varalta.

Anna aikaa

Äkillinen niskakipu hellittää yleensä parissa päivässä. Paras lääke onkin aika. Suuntaa lääkäriin, jos vaiva jatkuu pidempään tai siihen liittyy pistelyä, puutumista tai lihasheikkoutta. Niskakivun yhteydessä ilmenevä kuume, väsymys tai yleinen huonokuntoisuus on myös syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

 

MULTI-FI-00187-03-23