Maitohappobakteerit

Maitohappobakteereihin eli laktobasilleihin luokitellaan bakteerit, jotka tuottavat hiilihydraateista eli sokereista käymistuotteinaan maitohappoa.

Tyypillisimpiä maitohappobakteerisukuja ovat Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus, Leuconostoc ja Enterococcus. Usein maitohappobakteeriksi mielletään myös Bifidobacterium-sukuiset lajit, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan.

Miten maitohappobakteerit toimivat?

Valtaosa ihmisen bakteereista sijaitsee suolistossa – ohutsuolesta peräsuoleen. Maitohappobakteerit kiinnittyvät suolen pintaan ja auttavat ylläpitämään monipuolista mikrobiflooraa. Suoliston hyvät bakteerit pilkkovat ravintoaineita paksusuolessa ja tuottavat esim. vitamiineja ja rasvahappoja. Suolistossa on hyvien mikrobien lisäksi huonoja mikrobeja ja näiden epätasapainon seurauksena voi olla erilaisia vatsaoireita. Eri mikrobeilla ja mikrobikannoilla on keskenään erilaisia vaikutuksia.

Muun muassa stressi, perimä, ravinto ja ruokatottumukset, lääkekuurit ja alkoholi vaikuttavat ihmisen normaaliflooran määrään ja laatuun. Mikrobiomin köyhtymiseen altistavat esimerkiksi tulehdukselliset suolistosairaudet. Maitohappobakteerit lisäävät laktobasillien määrää suolistossa ja voivat siten ylläpitää suoliston monipuolista mikrobiomia.

Miten maitohappobakteereita voi käyttää?

Maitohappobakteereita voi käyttää päivittäin monipuolisen ruokavalion tukena. Maitohappobakteerit ovat turvallisia käyttää myös kuurina lääkekuurin tai antibioottikuurin yhteydessä.

Apteekissa löytyy laaja valikoima eri maitohappobakteerivalmisteita ja henkilökunta opastaa sinulle parhaiten sopivan valmisteen löytämisessä.

Itsehoitolääkitys käypä hoito-suositus
Lääkäriseura Duodecim
Terveyskirjasto
Apteekkariliitto
SIC!, Terveyskirjasto, Lääkärilehti

MULTI-FI-00119-10-20

Lisätietoa aiheesta

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.