Allergia

Allergian oireet ovat monenlaisia. Iho kutisee, silmät ja nenä vuotavat, aivastuttaa tai on hankala hengittää. 

Kun elimistö reagoi esimerkiksi kausiluonteiseen siitepölyyn, eläinten hilseeseen, kemikaaleihin tai ruoka-aineisiin, voi apu löytyä oikein valitusta allergialääkkeestä. Itsehoitoon tarkoitetut allergialääkkeet helpottavat muun muassa allergista ihottumaa ja nokkosihottumaa. Allergian hoitoon tarkoitettu nenäsumute hillitsee allergista nuhaa ja silmien kutinaan tai vuotamiseen saattaa löytyä apua silmätipoista. Myös nenää huuhtelevista suolatippaliuoksista ja dekspantenolisuihkeista voi olla apua allergian tukihoitotuotteina. Apteekista saatavat seesamiöljyt puolestaan voitelevat ärtyneitä ja joskus verestäviäkin nenän limakalvoja.

Allergiat ovat lisääntyneet Suomessa viimeisten vuosikymmenten aikana ja allergisesta nuhasta ja siitepölyallergiasta kärsii arviolta 20-30 % suomalaisista. Allergiat ovat lasten ja nuorten yleisin pitkäaikaissairaus. Siitepölyn määrä vaihtelee eri vuosina. Siitepölykauden alkamiseen vaikuttavat sään lämpötilat. Eteläiset ilmavirrat voivat tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen lähinnä Virosta ja muista Baltian maista.

Allergian hoidossa keskitytään oireiden hoitoon. Säännöllinen lääkitys tulee yleensä ajankohtaiseksi silloin, kun oireita on päivittäin. Tällöin käytössä on usein antihistamiinit. Nenäoireiden hoidossa suositellaan kortisonipohjaisia nenäsuihkeita. Onkin tärkeää aloittaa nenän hoito ennen kuin nenän limakalvot ovat turvoksissa ja nenä tukossa. Hyttysenpistoista aiheutuvien reaktioiden ehkäisyyn voidaan käyttää suun kautta otettavaa antihistamiinia.

Pahimmillaan allerginen nuha vaikuttaa myös yöuniin. Haju- ja makuaistimukset saattavat heikentyä ja suu kuivua, kun hengittäminen ei tapahdu normaalisti nenän kautta. Väsymys ja keskittymisvaikeudet vaikuttavat yleiseen jaksamiseen sekä esim. halukkuuteen liikkua ulkona. Astmaatikolla allergia voi pahentaa astmaoireita.

THL, Käypä hoito-suositus, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Apua allergiaan

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain lääketieteen ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet tunnuksilla.