Vatsavaivat ja suolisto

Vatsavaivat ovat hyvin yleisiä, noin 20 % suomalaisista kärsii jonkinlaisesta vatsavaivasta. Noin viidennes suomalaisista kärsii närästyksestä ja noin 10 % ummetuksesta. Vatsavaivat voivat häiritä elämää ja sosiaalisia tilanteita. Vatsavaivoja ovat esimerkiksi ripuli, ummetus, ilmavaivat, närästys ja turvotus.

Epäsäännölliset ruokailutottumukset, rasvainen ruoka, runsas kahvinjuonti ja stressi voivat ärsyttää vatsaa. Ruoansulatusvaivat voivat johtua huonosti pureskellusta ruoasta tai erilaisista ruoka-aineallergioista. Myös suoliston luonnollisen bakteeriflooran epätasapaino voi aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja kuten vatsan turvotusta tai vatsakipuja.

Närästys

Närästys on polttavaa tunnetta rintalastan takana ja se liittyy usein ruokailuun ja voimistuu runsaan syömisen ja vatsaa ärsyttävien ruokien jälkeen. Närästykselle saattavat altistaa myös elintavat, ylipaino ja geenit. Lue lisää närästyksestä ja sen hoidosta tästä.

Ummetus

Ummetuksesta on kyse, jos aikuisella suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa tai kivuliasta. Ummetukseen liittyy moninaisia syitä kuten elämäntavat, mahdolliset lääkitykset sekä eräät aineenvaihduntasairaudet. Ummetus on myös yksi oire toiminnallisissa vatsavaivoissa. Lue lisää ummetuksesta ja sen hoidosta tästä.

Ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS)

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS eli Irritable Bowl Syndrome) on toiminnallinen vatsavaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. Se on monesti pitkäaikainen ja kiusallinen vaiva, jonka syytä ei vielä tunneta.Oireita voi kuitenkin lievittää mm. oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla. Lue lisää ärtyneen suolen oireyhtymästä tästä.

Maitohappobakteerit

Ihmisellä on runsas, normaali bakteeristo iholla, limakalvoilla ja suolistossa – yhteensä bakteereita on arvioitu olevan ihmiskehossa n. 1,5 kg. Aikuisen ruoansulatuskanavassa arvioidaan olevan ainakin 400 – 500 eri bakteerilajia. Maitohappobakteereita on ihmisen elimistössä luonnostaan ja niillä on terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tehtäviä. Suoliston ”normaali floora” saattaa olla tärkein ihmisen elimistä, mutta sitä ei vielä tunneta kovin hyvin. Lue lisää maitohappobakteereista tästä.

Itsehoitolääkitys käypä hoito-suositus
Lääkäriseura Duodecim
Terveyskirjasto
Apteekkariliitto
SIC!, Terveyskirjasto, Lääkärilehti

MULTI-FI-00119-10-20

Lisätietoa aiheesta

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.