Särky

Lähes jokainen meistä kärsii jossain kohtaa elämää jonkinlaisesta särystä. Särkyoireen tarkoitus on suojata elimistöä vahingoittumiselta. Särky voi olla luonteeltaan lievää tai vaikeaa, hetkellistä tai jatkuvaa.

Äkillinen eli akuutti särky on yleensä seurausta äkillisestä sairaudesta, vammasta tai leikkauksesta ja sen hoidossa onkin tärkeää löytää säryn syy ja pyrkiä poistamaan se. Kun syy on selvitetty tai poistettu, lääkityksellä voidaan yleensä rauhoittaa särkyoire. Akuuttiin särkyyn liittyy usein kudosvaurio, joka voi johtaa tulehdukseen. Jos särky kestää kauemmin kuin kudoksen paraneminen normaalisti kestää, kivun katsotaan muuttuneen krooniseksi eli pitkäaikaiseksi.

Voimakkaan säryn vaikutukset elimistössä ovat pääosin negatiivisia. Pitkäaikainen särky voi myös aiheuttaa uniongelmia, jotka voivat olla sekä nukahtamisvaikeuksia että heräilyä kesken unen. Epäselvyys kivun aiheuttajasta voi aiheuttaa masennusta ja ahdistusta. Yhdessä kaikki tekijät voivat verottaa potilaan voimavaroja, vaikeuttaa ja estää normaalia elämää ja tuottaa uupumusta.

Särkyoireisiin on saatavilla monenlaista apua. Lääkkeetön hoito kuten liikunta, ja erilaiset muut terapeuttiset hoitomuodot esim. lämpö- tai kylmäterapia, ovat kuitenkin ensisijaisia hoitomenetelmiä. Tarvittaessa lääkkeettömään hoitoon voidaan lisätä tarvittaessa kipulääkitys, jonka tavoite on mm. lievittää kipua ja parantaa elämänlaatua.

Apteekista on saatavilla monenlaisia itsehoitolääkkeitä, jotka on tarkoitettu vain kivun tilapäiseen hoitoon ja lyhytaikaiseen käyttöön. Keskustele aina lääkärin tai farmaseuttisen henkilökunnan kanssa ennen lääkehoidon aloittamista.

Alla olevasta videosta löydät tietoa kivusta ja sen hoidosta. Katso nyt.

 

https://www.kaypahoito.fi/hoi50103#R1
https://sites.google.com/site/laeaekehoidonperusteet/asiakkaan-ohjaaminen/kivun-hoito

Apua särkyyn

Tämä sisältö on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja vaatii kirjautumisen Fimnet-tunnuksilla.